cartellera‎ > ‎

Xavier Trepat / Físic i enginyer electrònic, investigador de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya

10 d’abr. 2016, 12:59 publicada per Pere Vilaseca   [ actualitzat el 16 d’abr. 2016, 8:01 per SUMMEM Escola Pia ]

Us oferim el fragment d'una entrevista a Xavier Trepat. 
Ver seguir-la tota aneu a aquest enllaç

Què va aprendre a Harvard?

Que el més important és trobar les preguntes. I, si hi penses, en tot el sistema educatiu només t’ensenyen a trobar respostes. Et plantegen preguntes i a l’examen tu les respons. A mi m’arriben els millors estudiants de les millors carreres del país, només matrícules d’honor, gent amb un expedient fantàstic que demostra que pot trobar respostes a qualsevol pregunta, però si un investigador vol arribar lluny en la recerca primer de tot ha de trobar les preguntes.

I com són, aquests que arriben lluny?

És difícil de saber. Quan vaig començar el meu laboratori aquí, l’any 2008, vaig demanar consell als meus mentors a Harvard sobre com s’ho feien per contractar algú, i em van dir que no ho sabien, que alguns funcionen i alguns no. És una barreja de creativitat i rigor. Són dues coses que molt poca gent té.

El savi despistat no funciona...

No. He tingut la sort de treballar amb genis, però són gent que mai ha tirat endavant grans projectes, perquè els faltava tenacitat. Recordo que a Harvard havia de resoldre unes equacions matemàtiques, m’hauria costat dos anys fer-ho. Jo sabia que hi havia algú al departament que en dos dies ho podia fer. El vaig anar a veure, però de seguida es despistava. Una tarda vam estar discutint com s’ho feien les mosques per caminar cap per avall en una paret. Al final, em va ajudar. I treballar als EUA també t’ajuda a perdre la timidesa.

Comments